Content not available

The content you request is available in full for registered users only.

Please login for full access

Opleidingen Repair Technician ontwikkelen
Opleidingen Repair Technician ontwikkelen
Maatopleidingen Repair Technician ontwikkelen.
Thema
Onderwijs
Soorten innovaties
  • Overig
  • Onderwijsinnovatie

Middels een bijdrage uit het Onderwijsinnovatiefonds is een maatwerkopleiding Repair Technician ontwikkeld.

Inwoners van ’s-Hertogenbosch met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen sinds kort een maatwerkopleiding Repair Technician volgen. Acht ICT-bedrijven en Weener XL hebben hiervoor de handen ineen geslagen. De eerste kandidaat heeft inmiddels een baan dankzij de nieuwe opleiding en vier andere kandidaten zijn gestart.

In ’s-Hertogenbosch zijn diverse bedrijven met een hardware reparatieafdeling. Een opleiding op dit gebied was er tot voor kort niet. Het was mede daarom voor werkgevers niet eenvoudig geschikt personeel te vinden voor deze functie, legt Renço Wesseling van Weener XL uit.

Vakvolwassen
Het werk- en denkniveau voor de meeste repair technician functies ligt op mbo 3 à 4, zegt Wesseling. “Maar door de grote complexiteit van het werk duurt het lang voordat iemand vakvolwassen is.” Bedrijven wenden zich vaak tot een uitzendbureau voor personeel en leiden dat vervolgens zelf op. “Het duurt al gauw zes maanden om iemand de basis aan te leren. Dat brengt dus hoge kosten met zich mee, terwijl het de vraag is of de persoon het gaat redden én of hij blijft.”

Praktische opleiding
“Toen wij erachter kwamen dat deze marktvraag er is en dat het werk- en denkniveau aansluit op onze clientèle, besloten we om samen met de bedrijven een praktische opleiding op te zetten. Wij faciliteren dat de uitkeringsgerechtigde met behoud van uitkering kan leren. De bedrijven verzorgen het opleiden.”

Maatwerk
De opleiding Repair Technician is een maatwerkopleiding, afgestemd op de individuele deelnemer. De duur van de opleiding verschilt daardoor per leerling. Acht bedrijven doen mee en de eerste vijf kandidaten zijn gestart. Een daarvan is inmiddels in dienst genomen.

Verdieping
Omdat het een marktgerichte maatwerkopleiding betreft voor een specifieke doelgroep ontvangt het project subsidie uit het gemeentefonds voor onderwijsinnovatie. De ICT-Community helpt bij het leggen van contacten en bij de promotie. KW1C zette op verzoek een theoretisch deel op. “We willen de kandidaten wat verdieping meegeven. Denk aan onderwerpen als veiligheid, elektriciteit maar ook de geschiedenis van de computer. Op deze manier kunnen wij de leerlingen ook een mooi certificaat meegeven dat zij kunnen overleggen op toekomstige sollicitaties.”

Iedereen blij
“Als wij iemand plaatsen bij een deelnemend bedrijf om op te leiden, is het vaak de vraag of er een baan is als de kandidaat gereed is. Acer leidde bijvoorbeeld een Syrische statushouder op, maar had geen functie. Remanufacturingsbedrijf SNEW wel, en daar gaat hij nu op gesprek. Iedereen blij, ook Acer. Want zo zitten de bedrijven er wel in.”

SNEW is een van de acht deelnemers. Directeur Martijn van Engelen: “Naar analogie met onze bedrijfsfilosofie – het voorkomen van verspilling van grondstoffen – willen wij ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een (tweede) kans geven. Ook hun talenten mogen niet worden verspild. Door deze mensen goed te begeleiden en coachen zijn zij vaak tot veel meer in staat. Zij voelen zich bij ons as new.” Snew nam inmiddels drie personen aan. Van Engelen: “We zijn nu een aantal weken op weg en met vallen en opstaan zijn de bevindingen erg positief.”

Oorsprong van het idee
  • Initiatief van D66
Resultaten & Speerpunten
Bereikt in 2015-2018
Icons made by Freepik from www.flaticon.com